Golvens roll inom Feng Shui

Golvens roll inom Feng Shui

21 december, 2018 admin 0

Feng shui handlar som bekant om att hitta balansen i ett hem.Balans mellan mörkt och ljust, rörelse och vila och så vidare. Hur vi inreder vårt hem, menar experterna, påverkar hur energiflödena strömmar genom rummen,och de får varken blockeras eller tillåtas att bli alltför livliga. Inom FengShui talar man, liksom i mycken annan kinesisk filosofi, om Yin och Yang,solsidan och skuggsidan. Yin och Yang är universums urkrafter och styrenergierna i hela kosmos, men de får också rum även i den minsta av lägenheter och påverkas av hur vi inreder.

Balans således, och hur kan då golven påverka ett rum? Jo,golven är ju fundamentet i en bostad, jorden vi står på om man så vill. Det är viktigt att golven ”grundar” en bostad, vilket innebär att de inte bör sticka ut för mycket. Om ett rum till exempel är ljust på väggarna, bör man försöka göra golvet lite mörkare, till exempel genom att brunbetsa det, eller kanske välja att lägga ett golv i mörk sten. Om ett rum å andra sidan har en mörkare framtoning på väggar och i accessoarer, kan ett golv i stället behöva jobba med att lyfta rummet, och då kan ett ljust golv i till exempel furu passa utmärkt.

Proffs för golvläggning och golvslipning

Det finns kanske inte ett överflöd av golvläggare och golvslipare i Stockholm som har några större kunskaper om Feng Shui, men det är ändå alltid bäst att anlita proffs när man vill ha ett golv lagt, omslipat eller ytbehandlat. Feng Shui handlar mycket om kvalitet, och det gäller även golvslipning och vad man väljer för golvläggare.

Genom golvslipning och ytbehandling kan ett golv helt ändra utseende, och därmed karaktären på hela rummet. Men det är inga små krafter man sätter i rörelse, så det gäller att veta vad man gör. Att golvsliparen kan hjälpa dig göra rätt val utifrån Feng Shui är som sagt inte så troligt, så är du osäker kan du ta in en expert på Feng Shui som kan ge golvsliparen eller golvläggaren instruktioner. I Stockholm finns flera experter på Feng Shui som ger inredningskonsultationer och kanske dessutom har tips på bra firmor för golvläggning och golvslipning.

Var beredd på förändring

Feng Shui är en komplicerad konst, och om man ändrar något på ett ställe, förändras flödena på ett annat. Det gäller att varje enskilt rum befinner sig i harmoni, samtidigt som rummen måste matcha varandra. Därför får du vara bered på att din bostad kan behöva lite olika typer av golv. Det får dock inte blir rörigt, utan måste hänga ihop. Men att bara lägga lamellparkett på egen hand i en hel bostad kommer att strypa flödena. Troligen kommer du att behöva betsa eller lasera åtminstone något av golven, något en golvslipare kan hjälpa dig med. Du kan också kanske behöva ha ett annat golvmaterial i något av rummen, till exempel stenplattor. Då är det bäst att ta hjälp av en golvläggare.

Hos Wasa Parkettservice kan du läsa mer om golvläggning.