Så är det bo i äldre hus

Så är det bo i äldre hus

30 januari, 2019 admin 0

Om du bor i ett äldre hus kommer du med jämna mellanrum att behöva renovera villan. Du kommer att behöva se över ditt hus vad gäller fasaden, taket – framför allt, fönster och fönsterkarmar. 

Särskilt viktigt är detta om du har fönsterkarmar av trä, vilket de allra flesta äldre hus har, om inte någon har låtit renovera och tagit bort träkarmarna och ersatt dem med aluminium eller något annat underhållsfritt material.

Behålla stilen viktigt i äldre hus

Att behålla fönsterkarmar i trä, ger en den där charmen av att bo i ett äldre hus. Det är inte alltid som det blir riktigt snyggt att skaffa fönster med en utsida i aluminium. Visserligen är aluminium underhållsfritt, vilket även plats är, men träet i fönsterkarmarna behåller charmen med att bo i ett trähus. På många sätt är trähus som är byggda i gammalt och gediget trämaterial kanske mer hälsosamma för människorna som bor i dem, än betonghus med plastmaterial, aluminium och andra byggmaterial.

Därför, om det är så att du bor i ett trähus, är det med tanke på byggnadsvård, en bättre idé att även i fortsättningen renovera och använda dig av träet som byggmaterial. Du får helt enkelt förlita dig på den behandling av träet efter att man har ersatt det skadade trämaterialet med nytt och fräscht trämaterial, kommer att kunna stärka fönsterkarmarna av trä, tills det är dags att renovera fönster på nytt.

Finns nya fönster i gammal stil

Du kan, om du vill, köpa nya fönster som passar in i trähuset. Det finns alltid tillverkare av fönster som anpassar utseendet på fönster så att de är i den stilen som trähuset en gång byggdes i. Är det så att du vill ha nya fönster men i den stil som huset är byggt så finns det leverantörer som tillverkar fönster i ”gammaldags stil”. 

Anlita firma för fönsterrenovering

När du sedan renoverar fönster bör du renovera dem i samma stil. Du kan då välja vilka slags fönster som du vill ha till din villa; fönster med spröjs, utan spröjs och fönsterdörrar. När du sedan renoverar dem är det viktigt att välja ett företag som är duktiga på att renovera dem i samma stil så att den bevaras. Läs mer här om ett sådant företag som kan fönsterrenovering i Stockholm.