Varför inte kakla själv?

Varför inte kakla själv?

2 februari, 2019 admin 0

Den som är van vid renoveringar kan gott och väl kakla på egen hand. Särskilt om man är något så när händig. Det som är av yttersta vikt är att vara noggrann och inte ha bråttom när du ska kakla. 

Steg 1

Se till att underlaget är jämnt och fritt från damm och smuts. Det kan antingen vara gipsskivor under, betong eller en vägg av puts. Är det ojämnt bör du spackla och slipa innan du börjar kakla väggen.

Steg 2

Kontrollera att underlaget är vågrätt och lodrätt. Om inte, bör du fästa en tråd så långt ner på väggen som du kan och fästa den andra änden på en vågrät plats med hjälp av vattenpass.

Steg 3

Räkna hur många kakelplattor som får rum på väggen, både vågrätt och lodrätt. När du vet antal kakelplattor, ska du sedan skära till de kakelplattor som inte får plats.

Steg 4

Om du nu vet hur många kakelplattor väggen kommer att kräva och har skurit till de kakelplattor som du kommer att behöva, är det  dags att skrida till verket.

Steg 5

Blanda till kakelfix. Gör enligt bruksanvisningen som följer med den från butiken. Du kan dessutom fråga i affären hur du ska göra.

Steg 6

Lägg på ett laget på mellan 4-6 millimeter tjockt kakelvix på väggen med en murslev. Lägg inte på mer än den yta som du ska arbeta med inom de närmaste 10 minuterna.

Steg 7

Använd en tandad murslev för att få rätt tjocklek på kakelfixet. börja sedan fästa kakelplattan en bit från platsen där den ska sitta och skjut den på rätt plats. Fortsätt så tills all kakelfix har använts på väggen. Använd fogsnöre så att kakelfixet blir vågrätt och lodrätt.

Steg 8

När alla kakelplattor är på plats, kan du torka av rester av kakelfixen både mellan och på kakelplattorna. Det ser inte roligt ut om det är en massa kakelfix på plattorna. Men vänta först 15-30 minuter innan du tar en fuktig svamp och tar bort kakelfixet.

Anlita proffsen för plattsättning

Tycker  du att det verkar alldeles för krångligt? Det kan rekommenderas att kakla första gången på en vägg som de inte är så noga med, till exempel i badrummet på sommarstugan, eller Attefallshuset, eller någon annanstans, på en undanskymd plats då övning ger färdighet. Annars kan man faktiskt anlita en firma som är professionella plattsättare och arbetar med att kakla på ett professionellt vis.