Inred köket med Feng Shui

Inred köket med Feng Shui

31 oktober, 2019 Redaktion 0

Ska man inreda kök med Feng Shui är det mycket viktigt att undvika de färger som representerar de dominerande elementen som finns i köket; det vill säga eld och vatten. Här har vi både mycket vattenhantering; disk och diskmaskin. Här har vi även elden representerad; ugnen och spisen. Därför vill vi undvika både blått, grått och svart (vatten) och inte heller rött, gult, lila och rosa (eld).

De bästa färgerna är de som istället väger upp de element som fattas i köket. Antingen jord, metall eller luft. Antingen grönt, beige, grått eller vitt. Tänk efter – vilka kök har du upplevt som mest rogivande? Oftast har de köken haft en vit, grå eller beige inredning. Vi kanske tänker att det är naturligt att det blir så, då det är färger som de flesta gillar – men även om man väljer de färgerna, så sker ofta valet omedvetet, för att man vill väga upp de färger som inte förstärker de element som finns i kök. Hur ofta ser man röda kök? Det beror på något eller hur?

Så bör du inreda kök

I köket är vi aktiva, annars blir det ju ingen mat gjord. Oftast vill man ha en bra sikt över vad som händer i köket. Då är en köksö en bra sådan position som ger dig överblick ot både dörren och köket för övrigt. Här vill vi också ha bra belysning för att se det som vi håller på med i köket. Dessutom passar det bra med olika lampor som ger olika sken. Vid arbetsbänk och diskbänk passar det bra med spotlights, vid matbord eller köksö vill vi ha en lampa som hänger ner från taket. I köket passar det också bra att ta in jordelementen; växter och mycket grönt. Här passar det utmärkt att ha framme grönsaker och frukter, som både underlättar till matlagning och som också inspirerar vid en matlagning.

Så bör du möblera köket

Möblera gärna med runt bord i köket. Sitter man i ett runt bord, slipper man ofta konflikter då alla sitter kring det runda bordet och har lika långt till varandra. Det blir inte dem ena sidan mot den andra – om man så säger. Använd gärna saker som knyter an till växtlighet, som korgar av rotting, eller möbler av rotting. Ha växter i fönster, färska kryddor på arbetsbänken, eller terracottakärl, keramik eller träsaker som träslevar och träskärbräden. Men undvik knivar, ha dem inte synliga utan ställ undan dem. Ha inte en klocka i köket, det skapar onödig stress, inte heller abstrakta målningar som kan skapa en orolig känsla i köket.

Vill du ha måttanpassade köksluckor som passar in i ditt specialdesignade kök? Läs då mer på: https://www.måttbeställdaköksluckor.nu.