
Japansk filosofi får dig att uppskatta det trasiga
I västvärlden så måste vi byta spår. Vi har inte råd att fortsätta med det enorma slöseri som vi idag använder oss av. Vi slänger, vi köper nytt, vi kastar detta och vi håller på med detta i alla områden och utan någon som helst tanke. Vi vill göra de stora klippen, vi vill hålla oss uppdaterade och vi följer modets minsta nycker fullt ut.
Allt detta kostar pengar och det är något som definitivt påverkar vår miljö. Faktum är att kapitalism och konsumtion bidrar till att vi idag kan se temperaturhöjningar som kanske är omöjliga att parera. Varje billig tröja du köper har ett pris som någon i slutändan kommer att få betala; i första hand kanske den som syr tröjan i Bangladesh och i slutändan så blir notan delad mellan alla oss som bor på jorden. Naturligtvis hårdraget, men inte helt långt ifrån den bistra sanningen ändå.
I öst så har man en annorlunda inriktning som vi borde lära oss av. I Japan så har man en grundläggande filosofi som kallas Wabi-sabi och som innebär att man ser skönheten i det unika, det trasiga och det som är lite äldre. Ett klädesplagg som är lagat, ett golv som har några sprickor, en vas som man limmat på egen hand – man tar tillvara och uppskattar det som har en historia att berätta.
I – och ur – detta kommer också vikten av att ta tillvara på ett genuint hantverk. En yrkesman som kan reparera och laga äldre saker och ting blir uppskattad på ett helt annat sätt i Japan än i Sverige. Hur många skräddare har vi kvar – hur många skomakare finns det? Vi måste börja se saker ur detta perspektiv och anamma lite Wabi-Sabi i vardagen.
En golvläggare kan förädla ditt golv
Om du skulle ha ett äldre trägolv i din bostad i Stockholm så skulle du förmodligen känna viss uppgivenhet inför detta. Det är slitet, det finns sprickor, det har gått isär på vissa ställen och det känns lite ojämnt att gå på. Dessutom kanske det ser smutsigt ut, även om du nyligen städat det. Här ska du inte köpa ett nytt golv, du ska undersöka om det är möjligt för en golvläggare att slipa ditt golv och ytbehandla det efteråt.
En golvslipning är typisk wabi-sabi då en sådan förädlar ett golv som satt sig och som genom detta berättar en historia. Trä är ett levande material och det innebär att du har ett golv som rakt igenom är unikt. Ingenstans finns samma ådringar, samma struktur och samma typ av sprickor. Det ska du tänka på.
En golvslipning tar bort det värsta, men den låter historien vara kvar och du kan – genom att anlita en golvläggare – låta golvet berätta sin historia för dig. Är en golvslipning möjligt så rekommenderas den. Det är dessutom bra mycket billigare än vad en regelrätt golvläggning är. Rot-avdraget går också att använda. Bjud in lite japansk filosofi i din vardag och lär dig uppskatta det lite trasiga i vardagen; allt är inte perfekt och vore det så – ja, då skulle världen vara bra mycket tråkigare.