Så får du ett retrokök

Så får du ett retrokök

10 januari, 2022 Redaktion 0

Köket är hemmets hjärta. Få saker är så mysigt som ett ombonat och varmt retrokök. Tyvärr så renoverades många vackra och funktionella orginalkök från bort under 1980- och 1990-talet då trenden var vitt och fräscht. Om du skall göra en köksrenovering i Örebro kan du trösta dig med det är Det som är tur är att många kökstillverkare har börjat nyproducera kök i retrostil så du kan få samma funkiskänsla fast med moderna funktioner. Vi listar sådant som du bör tänka på när du bygger ett nytt retrokök.

Kakel – less is more

Idag har vi att välja på all världens kakel, så var det inte riktigt förr, då var det vitt och kvadratiskt som gällde. Vill du ha ett kök i retrostil bör du välja ett kvadratiskt kakel med måtten 15×15 cm i vitt eller i en pastell. En variant är att göra ett snyggt rutmönster där du mixar till exempel vita och ljusgula kakelplattor. Vidare bör du inte kakla hela vägen upp till taket utan ha högst 2-3 rader som fungerar som stänkskydd. 

Även på golvet är det snyggt med rutor om du skall ha ett kök i funkisstil. Gärna i klinkers men det funkar även med laminatgolv eller vinyl. 

Överfalsade skåpluckor ger rätt känsla

Skåpluckor och lådor är en stor del av köket. Här kan du välja en starkare färg om du känner för det. Retroluckor är överfalsade, med det menas att man ser stommen och gångjärnen. Stommen skall vara vit och det kommer bli snyggt med det vita till vilken luckfärg du än väljer. Satsar du på ett 70-talskök är det bättre med brun eller träfärgad stomme och någon klar eller mörkare färg på luckorna. 

Bygger du ett kök i funkisstil kan du försöka få tag på ett snedskåp. De går ibland att hitta second hand om man har tur. I annat fall kan du köpa ett nyproducerat. 

Få till retroköket i Örebro med detaljer

För att få ett snyggt retrokök så måste man fundera lika mycket över detaljer och dekor som över den fasta inredningen. Beslagen sätter stor prägel. Beroende på om det är 20-, 30-, 40, 50-, 60- eller 70-tal som du vill åt. Det bästa är att titta på gamla bilder som representerar den stil som du vill ha och välja liknande beslag. För 50-talet är snabelhandtagen, eller tickabeslag som de även kallas, en självklarhet. Vill du ha en tidigare stil kan det vara bättre med något enklare. 

Titta även efter annat sådant som är tidstypiskt. Redalådor är en typisk funkisdetalj som är både praktiskt och snyggt. Du kan även välja att köpa mer modern köksutrustning i retrostil. Genom att välja pastelliga och bulliga köksapparater signalerar du 50-60-tal.