Väck liv i terassen med rätt marksten

Väck liv i terassen med rätt marksten

22 november, 2018 Redaktion 0 Etiketter:

Funderar du på att anlägga en terass? Nu menar vi inte den slags terass som till exempel kineserna och andra har anlagt för risodlingar, vilket är ett utmärkt sätt att förmera yta på. Här tänker vi på den slags plana yta som är lagd med stenar som man kan se i privata trädgårdar, utanför slott, restauranger och caféer.

Bygg en traditionell terass

Innan det blev populärt att bygga altaner utanför folks hus, hade man terasser, som man byggde med betongplattor eller med marksten. Med hjälp av marksten kan du bygga fantastiska mönster. Markstenen passar utmärkt just för att den bildar en fin yta som passar alldeles utmärkt till terasser.

Glöm inte geoduken och sanden

Kom bara ihåg att gräva tillräckligt djupt för din terass och att lägga en geoduk innan du fyller på med makadam, grus och sand. Om du vill, kan du även gjuta en terass i betong för extra hållbarhet. Särskilt bra är det att använda betong om du behöver höja terassen en bit ovan marken.

Bygg en underhållsfri terass

Det som är bra med terass i marksten är att den är så gott som underhållsfri. Du behöver inte olja in den, lägga nya plankor eller liknande som du behöver göra med en altan. Det du bör göra är att se till så att ogräset inte får fäste i terassen. Så snart du ser något ogräs kan du rycka upp det med det samma, så ser du till att inte ogräs och rötter förstör markstenen och i förlängningen terassen.

Välj utseende på terassen

Beroende på vilket utseende som du vill ha på din terass kan du välja olika slags marksten; ljust eller mörkt. Stort eller smått. Det är bara att välja och vraka. Vill du ha ett särskilt mönster är det bäst att du anlitar en stenläggare som  kan göra det åt dig. En sådan kan också ge råd om vilken marksten som blir snygg i din trädgård. Det snyggaste är att blanda trä med sten och växtligheter, blommor och stendekorationer.

Välj stenskivor med hög kvalitet

När man ska välja stensort till sin terass beror allt på hur du vill att den ska se ut; ljus, mörk, stora stenplattor, små eller hur man nu vill att den ska se ut. Man kan välja natursten, skiffer eller betongplattor. De har alla rätt så olika utseende. Betong som material i trädgårdar är ett mycket underskattat material, med tanke på den Gora hållbarhet som betongen har. Väljer du rätt stenhandel får du även tips och råd om hur du kan vårda din stenterass på bästa sätt. Läs mer här.