När du behöver skydd mot solen

När du behöver skydd mot solen

2 juni, 2019 Redaktionen 0

Har du också längtat efter solen? Tyvärr är inte solen som den var förut. Då var inte ozonskiktet så tunt som det är, numera. Satt man i solen var det bara en skön och njutningsfull värme från solen som man kände. Idag, när man sitter för länge i solen, känns strålarna som solen sänder oss, alltför stickiga och heta. Det är för att det ozonskikt som tidigare fanns runt jorden och som skyddade oss mot solens UV-strålar då var tjockare och mer effektiva. Numera är ozonskiktet inte lika tjockt och inte heller lika skyddande som vi skulle behöva för att kunna sitta utomhus länge. Därför behöver vi alla slags skydd mot solens skadliga UV-strålar.

Vad är UV-ljus?

UV är förkortning på Ultraviolett strålning och är en elektromagnetisk strålning med en våglängd på mellan 100-400 nanometer, som är kortare än det synliga ljuset. Det är dessa strålar som ger hudcancer om vi inte skyddar oss. Vi får mest av de skadliga UV-strålarna på somrarna och när klockan är 12 – det vill säga när solen står som högst på himlen. Det är då som strålarna går som kortast ner på oss genom atmosfären. Som minst skadligt är det när solen står lågt på himlen och strålarna har en längre sträcka att färdas genom atmosfären.

Så bör vi skydda oss

Det omedelbara skyddet som vi bör ha, är de UV-skyddande hudkrämer som finns. Vi bör även bära hatt när det är hett utomhus och inte ligga och sola i solen. Vill man sola, kan man ligga i skuggan. Det är skyddande att ligga i skuggan och gör att man inte utsätter huden för skadliga UV-strålar. När vi sitter utomhus bör vi alltid ha uppe en markis som ger skugga åt alla som sitter under dess skugga. Man vill ju så gärna sitta utomhus och under skugga när det är fint väder. Läs mer om hur du kan skaffa fina markiser i Huddinge: http://www.markiserhuddinge.se.